Ukie's paardvriendelijke huisvesting
Creëer een leefomgeving waarin jouw paard écht paard mag zijn
Wat kan ik voor je doen?
Geef een stukje natuur terug aan je paard
Voor mij is de tijd die een paard in zijn leefomgeving doorbrengt belangrijker dan dat uurtje waarin wij iets met ze doen. Als paardeneigenaar kunnen wij er voor zorgen dat we een leefomgeving creëren waarin het paard zo veel mogelijk wordt gestimuleerd om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. In groepsverband, met voldoende keuzevrijheid en verrijking. Ik zet graag een stapje extra om zo’n leefomgeving voor mijn paarden te creëren en ik help jou daar ook graag bij!
Over ons
Van jongs af aan al gefascineerd door paarden
Na een vrij traditionele opleiding paardenhouderij aan de HAS ben ik zelf mijn weg gaan vinden in de manier waarop ik mijn paarden wil houden. In 2017 zijn we begonnen met het creëren van een paardenparadijs. Een plek waarin mijn paarden écht paard kunnen zijn en waar er ruimte is voor meer biodiversiteit. Met deze plek inspireer ik graag andere paardeneigenaren om te laten zien hoe het ook kan, want uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde: meer blije paarden!
  • Wildplukken voor paarden
    Wildplukken, ik doe het super graag! Een paar keer per week ga ik op pad om gezonde snacks te verzamelen voor mijn paarden. Het is nog leuker om je paard zelf te laten kiezen tijdens een wandelin. Je kunt dan samen ontdekken welke planten jouw paard graag eet. In deze blog geef ik een aantal tips voor een succesvolle plukwandeling!
  • Help, een natte paddock!
    Een modderige paddock klinkt bij veel paardeneigenaren bekend in de oren. Modder is mega vervelend voor je dagelijkse werkzaamheden, maar ook voor de paarden is het niet prettig. Door een natte paddock kunnen paarden vervelende problemen krijgen, zoals rotstraal. Gelukkig is je paddock met een beetje voorbereiding een onderhoud prima droog te houden!
  • Gras zaaien in de paardenweide
    Zaaien van gras kan vrij lang, normaal gesproken van maart tot en met oktober. In het voorjaar is het belangrijk om de weide voldoende te besproeien. In het najaar is sproeien niet nodig. Ook is in het najaar de onkruiddruk lager en is er meer vocht aanwezig, ook als het niet regent (dauw in de ochtend). Wanneer de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10 graden is, kan het zaad uitkomen. Wanneer het gras 5 tot 10 centimeter hoog is, is het bestand tegen lichte vorst.
  • Veilige afrastering voor paarden
    Bij het aanleggen van een paddock of track, is een veilige afrastering essentieel. Zorg voor een strakke, goed aangespannen afrastering zonder losse eindjes. Gebruik eventueel lintverbinders op lange stukken, zodat de draad makkelijker kan breken als druk op komt.
  • Thee voor paarden
    Samen met je paard een kop kruidenthee drinken, hoe gezellig is dat? Thee behoort niet tot het natuurlijke rantsoen van een paard, maar het is wel een leuke en lekkere aanvulling op een warme dag, wanneer het koud is of na een training. Veel paarden kunnen een lekkere emmer thee wel waarderen! Thee kun je maken met verse of gedroogde kruiden, zoals kamille, brandnetel, kleefkruid en rozenbottels.
Agenda