Een blubberige paddock klinkt bij veel paardeneigenarenbekend in de oren. In Nederland en België is dit een veel voorkomend probleem. In deze blog geef ik enkele tips om modder in de paddock te voorkomen.

Begin op tijd met de voorbereidingen. Dit hoor je misschien liever niet, maar de winter is níet het moment om een natte paddock aan te pakken. Wij doen de wintervoorbereidingen altijd in augustus of september. De bodem is dan nog droog en daardoor goed te berijden met (zware) machines. Werken in blubber is niet te doen en eigenlijk is je bodem dan al kapot.

Ken je perceel. Elk stuk grond heeft natte en droge plekken. Het is handig om deze plekken te herkennen (ook als je gaat planten trouwens). Soms kun je een paddock goed houden door de natste stukken in de winter af te sluiten. Voordat je een track gaat aanleggen is het handig als je het perceel 4 seizoenen hebt gezien. In de zomer is alles vaak goed, in de winter iets minder.

Werk met hoogteverschillen. Op het laagste punt in onze paddock hebben we een poel laten graven. Deze vult zich in de winter met regenwater wat vanaf verschillende plekken in het gat stroomt. Zo blijft de paddock droog, kunnen de paarden regenwater drinken en wordt het water langzaam teruggegeven aan de bodem. Ook kunnen we de poel leegpompen met een dompelpomp en daarmee de bomen en hagen water geven. Je kunt bijvoorbeeld ook sloten graven naast een track. Let wel op of je voor graafwerk een vergunning nodig hebt, dat is per gemeente verschillend.

Voorkom piekbelasting. Als je één voerplek hebt, zal de grond rond deze plek binnen no-time vastgelopen zijn. Ik gebruik daarom meerdere voerplekken. Je kunt deze voerplekken ook bestraten met tegels of paddockroosters.

Gebruik meerdere bodemmaterialen. Lavagruis is bijvoorbeeld zeer goed waterdoorlatend, hiermee kun je een pad of stuk paddock aanleggen. Ook kun je er voor kiezen om een stuk paddock te betegelen. Houtsnippers zou ik nooit gebruiken. Dit lijkt in het begin een goede oplossing, maar na een natte winter is dit (deels) weggerot en wordt de modder alleen maar erger.

Houd de paddock schoon, verwijder mest en hooiresten dagelijks. Dit voorkomt verdichting van de bodem.

Plant bomen. Bomen zijn enorme wateropnemers. Op korte termijn heb je hier nog niet veel aan, maar bomen zijn sowieso een goede investering voor je paddock (paradise).

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben. Natuurlijk is er een groot verschil tussen zand, klei of veengrond, maar bovenstaande tips zijn voor elke bodem toepasbaar.