Tijdens adviesgesprekken hoor ik vaak dat paardeneigenaren bang zijn dat hun paard zand gaat eten in een paddock. Mijn paarden likken in sommige periodes van het jaar wel aan zwarte aarde, dit heeft denk ik te maken met een bepaalde mineralenbehoefte op dat moment. Als ze dit een paar dagen doen maak ik me er niet zo’n zorgen over, maar ik houd het wel in de gaten. Zelf heb ik een volwassen paard nog nooit bewust happen zand zien eten, maar onbewust kan je paard toch te veel zand binnenkrijgen. In deze blog geef ik wat tips om die zandopname zo beperkt mogelijk te houden.

Voer geen hooi vanaf het zand
Mijn hooinetten liggen in houten kisten en onder de hangende hooinetten liggen tegels of rubber matten. Uiteraard geldt dit ook voor ander voer, zoals brokjes of wortels. Deze snacks voer ik zelf altijd uit een voerbak of ik leg ze op rubber matten en boomstammen. Vandaar al die boomstammetjes in mijn paddock 🙂

Voorkom verveling
Wellicht vanzelfsprekend, maar verveling kan er voor zorgen dat je paard zand gaat eten. Zorg voor voldoende ruwvoer, gezelschap, voldoende verrijking en uitdaging. Zelf vind ik het aanplanten van hagen en struiken naast de zandpaddock of track een hele mooie manier van verrijking en ruwvoeraanvulling. 

Veulens
Mijn ervaring is dat veulentjes wel eens wat zand eten, zij zijn minder kieskeurig dan volwassen paarden. Persoonlijk zou ik jonge veulentjes liever niet te veel op een zandpaddock laten lopen, maar in de wei.

Psyllium
Let op, psyllium is géén wondermiddel. Het voorkomen van zandinname is wat mij betreft nog belangrijker. Als je psyllium voert, zorg dan dat je voldoende geeft. Het advies is 0,5-1 gram psylliumzaden per kg lichaamsgewicht. Een Fjord van 500 kg krijgt dus 250-500 gram psyllium per dag.  Zelf geef ik elke 6 weken een psylliumkuur van ongeveer 5 dagen lang.

Ik bestel psylliumzaden meestal bij PitPit en de vezels bij Agradi. Als je de code UKIE2020 gebruikt, krijg je 5% korting op je Agradi bestelling.