Hoeveel loopt een paard nu eigenlijk?

Afgelopen zomer heb ik bijna twee weken lang gemeten (met FitBit) hoeveel kilometer Mjölnir loopt in ons paddock paradise. Dit was 4 tot 4,5 kilometer per 24 uur. ’s Nachts ongeveer evenveel als overdag.

In november hebben we de afstand gemeten met een Tractive. Ukie, Kiki en Zowie zijn 8 uur lang gevolgd. Ik had het nog mooier gevonden als ze 24 uur werden gemeten, maar dit was niet mogelijk ivm het lenen van de apparaatjes. De paarden hebben de volgende afstanden afgelegd:

Fjord Ukie – 1,5 km
Shet Kiki – 1,1 km
Shet Zowie – 3,5 km

Zowie is een kleine dartelkont, dus het verbaast me niet dat zij meer afstand heeft afgelegd. Als ik Ukie’s afstand omreken naar 24 uur, zou dat ook uitkomen op 4,5 km. Dit is niet helemaal betrouwbaar, maar ik weet uit observatie en eerdere metingen dat ze ’s nachts net zoveel bewegen als overdag.

Ons paddock paradise heeft bijna 500 strekkende meter aan paden en het oppervlak is ongeveer 4500m2. Ik voer tweemaal per dag hooi, verdeeld over 5 tot 8 verschillende plekken. Het zijn geen mega afstanden die de paarden lopen, maar eigenlijk had ik ook niet veel meer verwacht. Als ik naar mijn paarden kijk dan zie ik een rustige, tevreden groep die regelmatig een stukje beweegt, soms een sprintje trekt en af en toe een rondje maakt om van de planten rond de paddock te eten. Ze jagen elkaar niet op en er is zelden haat en nijd rondom het voer. Uiteraard doe ik wel mijn best om de paarden zoveel mogelijk te laten bewegen, maar als er niet meer in zit, dan is dat ook prima. Ik heb liever een rustige groep, dan een groep die constant in beweging is en daardoor meer stress ervaart.

Nu was ik wel benieuwd hoeveel wilde paarden écht bewegen. De 60 kilometer die je soms leest lijkt mij niet waarschijnlijk, misschien in extreme gevallen maar heus niet dagelijks. Dus heb ik wat onderzoek gedaan:

Wilde paarden in Australië, gemiddeld 15,9 kilometer per dag.

Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag.

Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.

Ik vraag me sterk af of deze conclusie wel klopt, 30+16 kilometer, want volgens het Australische onderzoek drinken paarden niet elke dag. En een linkje naar het onderzoek wat in dit artikel wordt genoemd. 

Ik kan me voorstellen dat paarden in een gebied met veel natuurlijke vijanden meer meters maken dan paarden in een rustige omgeving. Er zijn vast meer onderzoeken, maar deze kon ik niet (zonder lidmaatschap op een wetenschappelijke website) vinden. Als ik nog meer resultaten vind, zal ik ze hier delen.