In het voorjaar kun je lekker aan de slag met het zaaien van eetbare bloemen voor je paard. Ik heb mijn eigen zadenmix samengesteld met daarin zaden van 10 eetbare bloemen, Ukie’s bloementuintje voor paarden. Deze bloemen kun je geven als extra aanvulling op het ruwvoer van je paard. Ook zijn de bloemen nuttig voor hommels en bijen.

Hier volgen enkele tips om je bloementuintje zo goed mogelijk te laten groeien:

  • Zorg ervoor dat de grond schoon is, dus verwijder al het onkruid (met wortel), gras en andere plantjes. Hark de grond recht en koop eventueel een zak potgrond of compost en strooi dat over de grond. Compost bevat wat extra voedingsstoffen en houdt vocht wat beter vast dan zand.
  • Wil je liever in een bak zaaien? Dat kan ook! Een vierkante meter moestuinbak is ideaal. Let er wel op dat je niet te veel zaadjes gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je paard niet direct bij de bloemen kan, zet het stukje eventueel af met een extra stroomdraadje.
  • De beste maanden om te zaaien zijn april, mei en juni. Zaaien in september kan ook, dan krijg je in het volgende voorjaar bloemen. Je kunt ook een deel in het voorjaar en een deel in het najaar zaaien.
  • Verwijder wat Mariadistels als er te veel opkomen, deze planten worden erg groot. Je kunt de jonge blaadjes al aan je paard voeren. Houd max. 1 plant per m2 Zonnebloemen kun je ook beter uitdunnen tot 1-2 bloemen per m2.
  • Probeer in de tussentijd het onkruid zo veel mogelijk weg te halen. Dit groeit waarschijnlijk harder dan de bloemetjes.

Je mag alle bloemen uit het mengsel aan je paard voeren. Sommige plantjes zoals luzerne en cichorei hebben een flinke wortel en komen volgend jaar weer terug. De andere bloemen kun je laten uitbloeien zodat ze zelf zaad maken. Dan komen ze waarschijnlijk volgend jaar ook weer terug. Laat ook eens een zonnebloem staan voor de vogels, zij vinden de pitjes heerlijk! 

Om zo lang mogelijk van de bloemen te genieten kun je een paar keer per week enkele bloemen of blaadjes afknippen en aan je paard voeren. Zo zorg je voor meer variatie in het rantsoen en ontdek je welke bloemen jouw paard lekker vindt. Succes!

Heb je nog geen bloemzaadjes? Je shopt Ukie’s bloementuintje hier.